Bandenspanning

Een juiste bandenspanning is van cruciaal belang voor uw veiligheid. Een te lage of te hoge spanning kan negatieve gevolgen hebben voor de prestaties van uw banden. Bijgevolg raden wij u aan om minstens één keer per maand uw bandenspanning te controleren. Vertrekt u op reis? Kom gerust even langs en wij zorgen voor een optimale bandenspanning.

Waarom is de bandenspanning belangrijk?

Bandenspanning is de druk die in de banden van een voertuig aanwezig is. De aanbevolen spanning staat steeds vermeld in de handleiding van het voertuig, maar bevindt zich tevens in het bezineklepje of in de deurlijst aan de bestuurderszijde. Indien de bandenspanning te laag is, zal uw verbruik significant stijgen en de bandenslijtage toenemen. Een te hoge bandenspanning zorgt voor een verminderd rijcomfort. Gemiddeld bedraagt de bandendruk ongeveer 2,5bar.

Wanneer bandenspanning meten?

Bij het meten van de bandenspanning moeten enkele punten in rekening genomen worden. Zo dient de band koud te zijn wanneer u de bandenspanning opmeet.
Een verhoogde bandenspanning tijdens het rijden is volkomen normaal en mag niet gecorrigeerd worden.
Bovendien dient de bandenspanning van banden op dezelfde as moet altijd identiek zijn. De  bandenspanning kan wel verschilen tussen voor- en achteras, naargelang de instructies van fabrikant.
De ventieldopjes moeten stevig vastgeschroefd zijn zodat het ventiel beschermd is tegen stof en vuil. Zo kunnen lekken voorkomen worden. Defecte ventieldopjes dienen onmiddellijk vervangen te worden.